youri-meijer.jpg
22 mei 2023

Leon Meijer over samenwerking met kitesurfer Youri Zoon

Natuurlijk had hij hem liever leren kennen onder het genot van een mooi glas wijn. Maar nee, zoals zo vaak bij sporters en hun fysiotherapeut markeerde een blessure het begin van hun contact. Hij is Youri Zoon, meervoudig wereldkampioen kitesurfen. Hem is Leon Meijer, sportfysiotherapeut bij fysiosportief in Groningen. De bewuste blessure was een schouderluxatie, opgelopen tijdens een worldcupwedstrijd.

Youri Zoon: ¨Ik voelde al wat pijntjes in die linkerschouder. Maar na een goede warming up ging het wel. Dacht ik, want al vrij snel tijdens de wedstrijd was de pijn niet meer te doen en moest ik stoppen. Uit de kom, zeiden de artsen op het strand. In het ziekenhuis werd de schouder weer in de kom gezet. Toen wist ik al wel dat ik mij kon gaan opmaken voor een langdurig hersteltraject. Van toch al gauw zo´n zes tot negen maanden.¨

Terug in Nederland was het daarom meteen door naar een lokaal ziekenhuis in Zeeland. Een MRI moest uitkomst brengen. Helaas, een wachtlijst, dus dat kon nog wel even duren. Youri Zoon: “Toen kreeg ik de naam Leon Meijer ingefluisterd. Niet bepaald naast de deur, helemaal in Groningen. Maar ja, ik wilde zo snel mogelijk weer op het hoogste niveau kitesurfen… Mede dankzij Leon kon ik binnen no time onder het mes. Om van daaruit te gaan werken aan mijn herstel.”

Revalideren is topsport

Leon Meijer: “Werken, zeg dat, keihard werken, want dat is het, revalideren. Ja, ik noem het ook niet voor niets topsport. Het klinkt dan wel spelerig en spelenderwijs, en natuurlijk moet je er plezier in hebben en houden, maar Return to Play kan je als sporter behoorlijk op de proef stellen. Sterker nog, ik vind dat zo´n traject altijd zo uitdagend mogelijk moet zijn en volledig in dienst staan van de hulpvraag van de patiënt/sporter. Dus de sporter niet afremmen. Integendeel, zou ik zeggen!”

Youri Zoon weer: “Juist dat sprak mij zo aan in de samenwerking met Leon. Hij gaat er letterlijk en figuurlijk stevig in. Met als overduidelijk pluspunt daarbij dat hij weet wat het is, kitesurfen. Hij doet dat zelf ook. Kan zich dus als geen ander inleven in mij als sporter en in mijn blessure.”
Leon Meijer: “Ik weet, ik kan bijna precies aanvoelen wat voor bewegingen er spelen in het kitesurfen. Ik weet dus ook wat voor krachten er daarbij vrijkomen. En welke blessures daar het gevolg van kunnen zijn. Ja, ik snap hoe het eraan toe gaat en wat er, fysiek en mentaal, allemaal komt kijken bij kitesurfen op het topniveau van Youri. Die klik, met de sporter én de sport, moet ik hebben.”

Signaal om verder te kijken
Hoe zeer ook de focus op de directe aanleiding van hun samenwerking, de schouderblessure dus en vooral natuurlijk het optimaal herstellen daarvan, voor Leon Meijer is elke blessure altijd een signaal. Een signaal om verder te kijken dan ‘alleen’ de blessure in kwestie: “Neem de schouder van Youri. Dat begon met een beetje last, dat werd erger en erger en dan opeens is het zo serieus dat hij er een aantal maanden helemaal uit is. Tegelijk is zo'n schouder natuurlijk onderdeel van het totaalplaatje van de atleet, de sporter, de kitesurfer Youri. Een plaatje waarin alles met alles te maken kan hebben. Dus kijk je altijd of en zo ja aan welke knoppen je nog meer kunt draaien om het herstel te optimaliseren en waar mogelijk te bespoedigen, maar vooral om herhaling in de toekomst te voorkomen.”

Bij Youri Zoon bleek de schouderblessure volledig op zichzelf te staan. Niet meer en niet minder dan een kwestie van domme pech of een verhaal van over-use (te veel doen in relatief korte tijd).

Leon Meijer weer: “Maar toch, tijdens zijn Return to Play traject kreeg Youri bij het kitesurfen last van zijn knieën. Hij had al een keer zijn kruisband afgescheurd en laten reconstrueren. Omdat hij er door zijn schouder een lange tijd uitgelegen had, was deze ‘oude’ blessure weer boven komen drijven. Ja, daar heb je dan natuurlijk ook mee te ‘dealen‘. Zaak was om ervoor te zorgen dat zijn knieën niet te veel naar binnen zakken. Dat hebben we voor elkaar gekregen door de voetstraps van zijn kiteboard iets aan te passen. Met succes!”

Meer en meer vertrouwenspersoon
Om terug te komen op de o zo belangrijke klik tussen therapeut en sporter, in zijn samenwerking met Leon heeft Youri Zoon deze meteen vanaf het allereerste ogenblik overduidelijk ervaren: “Mede daarom is Leon gedurende - heel bewust - ons traject veel meer geworden dan ´alleen´ mijn fysiotherapeut. Hij werd meer en meer mijn vertrouwenspersoon. Die had ik ook nodig, want zeker toen het tijd werd om weer echt in actie te komen, voelde ik mij onzeker. Niet zo gek, dat weet ik, ik had toch dik 7 maanden niet op het water gestaan. Leon begreep die onwennigheid als geen ander. Tegelijk was hij heel erg duidelijk naar mij: mijn revalidatie was top, mijn trainingen waren top, dus ik was er op en top klaar voor! Geen enkele reden om mij druk te maken of onzeker te voelen. En inderdaad, hoe simpel het ook klinkt, het werkte. Vol vertrouwen het water op, weer snel terug op niveau!”

Lees ook het artikel "De rol van sportfysiotherapeuten bij de revalidatie van schouderluxaties bij kitesurfers"