rob-tamminga-knip.jpg
21 juni 2022

Rob Tamminga, hoofd fysiotherapie AZ

“Het streven is altijd de eerstvolgende wedstrijd… Tenzij”.

Nee, niemand hoeft Rob Tamminga te vertellen wat Return to Play betekent in en voor de dagelijkse praktijk van voetbalclub AZ. Hij is er immers al 7 jaar hoofd fysiotherapie. Kent de druk op de ketel. Voelt hem. Elke dag weer. “Die druk moeten er ook zijn, vind ik. Die moeten wij ons ook opleggen. Door er elke dag weer bovenop te zitten. Op alle spelers. Met al hun pijntjes, klachten en blessures. Zaak om zo snel mogelijk helder te krijgen wat er speelt en daar ook direct naar te (be)handelen.”

Wie dat allemaal zijn, die wij waar Rob Tamminga het over heeft? Om te beginnen gaat het om 3 fysiotherapeuten bij de A-selectie. Plus 5 fysio´s bij de AZ Jeugdacademie. Aangevuld met 2 fulltime en 10 parttime fysiotherapie stagiaires. Dus zeg maar gerust een aardig leger aan fysiotherapeuten. En natuurlijk maakt ook een full time clubarts deel uit van de medische staf.

Verdere professionalisering
Rob Tamminga weer: “Door de jaren heen is door alle geledingen binnen de club het principe van Return to Play steeds beter en beter geborgd. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de ontwikkeling die de club heeft doorgemaakt. Neem het feit dat wij inmiddels toch een constante factor zijn in de top van de Eredivisie. Dat heeft mede geresulteerd in meer financiële armslag. En daarmee ook in een steeds verdere professionalisering o.a. op medisch gebied.”

Daarover gesproken, mede in het licht van Return to Play: waar het gaat om diagnostiek, revalidatie en testen en meten heeft AZ inmiddels qua expertise, faciliteiten en apparatuur zo'n beetje alles in eigen huis. En kan dus nagenoeg alles uitgevoerd worden binnen het eigen trainings complex.

Breed vertrouwen
Tijdens het gesprek met Rob Tamminga loopt een speler, ervaren verdediger Bruno Martins Indi, bij hem binnen. Om zich, mede op verzoek van Rob, te mengen in het gesprek over Return to Play. Martins Indi is daar heel duidelijk over: “De mentaliteit van een speler is van grote invloed! Over het algemeen willen spelers altijd zo snel mogelijk weer spelen, ook bij klachten, pijntjes of na een blessure. Dat alles afhankelijk van de ernst natuurlijk. Hij zou daarin eerder afgeremd dan gestimuleerd moeten worden. Mits zijn mentaliteit goed is. Het belangrijkste daarbij is vertrouwen. Om te beginnen natuurlijk in de medische staf, maar ook in de fysieke en de voetbaltechnische trainersstaf. Zo heb je al gauw een groep vertrouwenspersonen, ook een zaakwaarnemer hoort daarbij, om je heen. Zo ontstaat er een breed gedragen vertrouwen om zo veilig, snel en verantwoord mogelijk weer binnen de lijnen te zijn.”

Rob Tamminga weer: “Het is altijd zoeken naar de juiste balans. Want ook al wil iedereen het beste voor iedere speler, er spelen verschillende belangen. Wij als medische staf geven een advies over of en zo ja wanneer een speler weer inzetbaar kan zijn. Dat advies wordt eigenlijk altijd overgenomen. Ook dat is een kwestie van vertrouwen. En van veel overleg en afstemming. Binnen en met de medische staf maar ook dagelijks met fysieke en  trainersstaf. Ja, je mag wel zeggen dat er bijna voortdurend contact is. Waardoor alle betrokkenen voortdurend op de hoogte zijn van wat er allemaal speelt rond en met spelers. En daar naar kunnen handelen.”

Waken voor tunnelvisie
Over contact zoeken, over overleg en afstemming… Waar het volgens Rob Tamminga in het kader van Return to Play, van het zo optimaal mogelijk weer terugbrengen van spelers zeker ook om gaat: verder kijken dan alleen het voetbal, in zijn geval dus alleen AZ. “Je moet altijd waken voor tunnelvisie. Waken dus voor tunnelbehandeling, voor doen wat je altijd al deed. Daarom halen wij hier bij AZ bewust mensen vanuit andere sporten in huis. Dat geeft een frisse blik, nieuwe inzichten. En daarmee nieuwe impulsen aan hoe wij werken. Zo heeft onze clubarts een schaats- en onze algemeen directeur een honkbalverleden. Daarom heb ik buiten AZ, bij de Bergman Clinics Naarden, nog elke week een sportspreekuur met orthopeed Henk van der Hoeven. Daar krijg ik hele andere sporters uit hele andere takken van sport in behandeling. Ook dat houdt mij scherp en zorgt ervoor dat ik niet verval in gewoontes en routines, maar elke speler elke keer weer als nieuw beschouw. En behandel. Daarbij gesteund door een schat aan gegevens. Want elke speler hebben we hier bij AZ via allerlei metingen, tests en controles fysiek helemaal in kaart. Zo up to date als maar kan. Juist die betrouwbare data bieden de solide basis om zo vrij, zo fris en zo breed en daardoor vaak zo effectief als maar kan te werken aan herstel. Aan Return to Play dus!”