govaert-bos-2.jpg
12 oktober 2022

Sportfysiotherapeut Johan Bos en orthopedisch chirurg Lonneke Govaert

Om aan te geven hoe ver ze gaan en hoe zeer ze geloven in hun samenwerking: speciaal voor de deelnemers aan de Enschede Marathon van dit jaar organiseerden ze daaraan voorafgaand een hardloopcheck.

Je hoefde je als loper maar per e-mail aan te melden en je kon in het Medisch Spectrum Twente (MST) gratis terecht bij een team van onder meer orthopeden en sportfysiotherapeuten. Onder hen Lonneke Govaert, orthopedisch chirurg in het MST en Johan Bos, mede-eigenaar van, maar voor dit verhaal vooral sportfysiotherapeut bij Topvorm Twente.

 

Wekelijkse sportspreekuur
Hun samenwerking gaat terug tot maar liefst 2010. Dat ze op hun wekelijkse sportspreekuur elke patiënt samen zien, is inmiddels dan ook de gewoonste zaak van de wereld. Johan Bos: “Met zijn tweeën, zeker vanuit verschillende vakgebieden, weten we niet alleen meer, we zien ook meer dan één. Dat maakt onze combinatie meer dan de som der delen.”

Lonneke Govaert: “De toegevoegde waarde van onze krachtenbundeling heeft ook alles te maken met het feit dat Johan en ik er volledig gelijkwaardig inzitten. Dat is vanaf het allereerste begin een voorwaarde geweest voor onze samenwerking: geen enkele drempel tussen orthopeed en fysiotherapeut en andersom.”

Johan Bos weer: “Mede daarom, dat krijgen we nadrukkelijk terug, putten onze patiënten extra vertrouwen uit het feit dat ze door vier gespecialiseerde ogen onder de loep worden genomen. Sterker nog, die extra dosis vertrouwen vertaalt zich ook direct in meer vertrouwen tijdens hun revalidatie.”

Lonneke Govaert: “Daarover gesproken, een heel belangrijk pluspunt is zeker ook dat we de patiënt na onze gezamenlijke intake blijven volgen. Ja, ons contact is en blijft uiterst intensief. Zodra ik bij een controle, of Johan tijdens bijvoorbeeld een revalidatie oefening van de patiënt ook maar ergens van moet fronsen, dan steken we de koppen bij elkaar. En sturen we bij.”

 

Bekend en erkend
De patiënt, de orthopedisch chirurg, de sportfysiotherapeut… Hoe prettig, hoe goed ze het ook met elkaar kunnen vinden, waar en vooral hoe staat de huisarts, toch ook een belangrijke schakel in de zorg, in deze hechte manier van samenwerken? Lonneke Govaert: “Ons sportspreekuur is voor de huisartsen in de regio inmiddels zonder meer bekend en erkend. Wat wil je, want als het om een trauma, letsel of een onbegrepen klacht gaat, dan kan de huisarts een patiënt direct doorverwijzen naar het sportspreekuur. En daarmee direct naar de gebundelde expertise van én een orthopeed én een sportfysiotherapeut. Met alle voordelen van dien voor elke patiënt weer.”

 

Direct reageren

Johan Bos: “Het sportspreekuur, de samenwerking, ze zorgen voor nog iets heel belangrijks voor het herstel van elke patiënt: snelheid. Vanaf het allereerste begin tot en met het allerlaatste stukje van de revalidatie, we zitten er bovenop. Altijd en overal. Om direct te kunnen reageren.”

 

Over hun patiënten, hun populatie is divers, maar - Enschede is een studentenstad en de Universiteit Twente (UT) telt maar liefst 40 sportverenigingen - bestaat voor de overgrote meerderheid toch uit jong volwassenen. Lonneke Govaert: “Ze zijn over het algemeen intelligent, kritisch ook, willen maar al te vaak het naadje van de kous weten. Al helemaal als het gaat om het herstel na een blessure of wat voor lichamelijk sportletsel dan ook. Dan merk je hoe prettig het is om samen te werken. Om samen antwoorden te kunnen geven op hun vragen. Om samen het complete beeld, het totaalplaatje van én de blessure én het herstelproces te kunnen schetsen. Dat wordt gewaardeerd, merken wij.”

 

Alleen maar beter van

Johan Bos: “Maar wat het zeker ook doet, het draagt bij aan een zo snel maar vooral zo goed mogelijk herstel van de patiënt. Ja, ons sportspreekuur, onze verschillende maar tegelijk gebundelde specialismen, ze zijn zonder meer een positieve factor in waar het ons als sportfysiotherapeuten toch altijd om te doen is: Return to Play.  Dus daarom, collega sportfysiotherapeuten: ga voor samenwerking! Met specialisten binnen, maar zeker ook buiten ons vakgebied. Want - en ik, beter gezegd wij kunnen erover meepraten -  daar word je, maar daar worden vooral je patiënten alleen maar beter van!”