leon-meijer.jpg
22 mei 2023

De rol van sportfysiotherapeuten bij de revalidatie kitesurfers

Kitesurfen is een hoog energetische watersport die zeker de afgelopen jaren onwijs aan populariteit heeft gewonnen. De combinatie van kracht, behendigheid en adrenaline maakt het tot een uitdagende activiteit voor zowel amateurs als professionele kitesurfers. Helaas brengt deze sport ook het risico op blessures met zich mee, net zoals Youri Zoon dit heeft ondervonden met onder andere zijn schouder.

Schouderluxaties zijn een veelvoorkomend letsel bij kitesurfers, en het is van cruciaal belang dat je na een schouderluxatie de juiste begeleiding krijgt om het herstelproces optimaal te krijgen. Hier komt het belang van sportfysiotherapeuten naar voren.

Een schouderluxatie is een letsel waarbij de schouder uit de kom raakt. Kitesurfers lopen een verhoogd risico op dit letsel vanwege de aard van de sport, waarbij o.a. de schouders onder grote druk worden gezet tijdens het vasthouden van de bar/kite en het uitvoeren van tricks. Niet alle schouderluxaties behoeven een operatief herstel maar dit kan in enkele gevallen noodzakelijk zijn om de schouder instabiliteit te herstellen en daardoor de functie van de schouder weer functioneel te krijgen voor het kitesurfen.
 

Voor topsporters, zoals Youri Zoon, is het herstel van een schouderluxatie van cruciaal belang om hun carrière voort te kunnen zetten. Het vereist niet alleen fysieke revalidatie, maar ook mentale veerkracht en de bereidheid om te werken aan een geleidelijke terugkeer naar hun favoriete sport.

Sportfysiotherapeuten essentieel

Sportfysiotherapeuten spelen een essentiële rol in het revalidatieproces van kitesurfers na een schouderluxatie. Sportfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van sportgerelateerde blessures en hebben uitgebreide kennis van de biomechanica van het lichaam, de sport en in dit geval de schouder. Hun expertise stelt hen in staat om een individueel behandelplan op te stellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de sporter.

Het werk van een sportfysiotherapeut begint met een grondige evaluatie van de blessure en de bijbehorende fysieke beperkingen. In nauwe samenwerking met de patiënt worden de revalidatiedoelen bepaald en een plan opgesteld om deze te bereiken. Dit omvat vaak een combinatie van oefeningen, mobilisatietechnieken en krachttraining om de stabiliteit, flexibiliteit en kracht van de schouder te verbeteren.

Multidisciplinaire aanpak

De revalidatie van schouderluxaties bij kitesurfers vereist een multidisciplinaire aanpak. Daarom werken sportfysiotherapeuten vaak samen met orthopedisch chirurgen, sportartsen en andere zorgverleners om een uitgebreid behandelplan op te stellen en de voortgang van de patiënt te monitoren. Met name dit monitoren is van essentieel belang voor de (mentale)rust in een revalidatietraject. Middels testen en meten kunnen we als team goed zien waar we in het traject staan en waar we moeten bijsturen.