msg-1.png
28 juni 2021

Science Netwerk in de praktijk

De verenigingen in de zg. MSG groep, de NVBF, NFP, NVFS, NVOF en de NVMT hebben in samenwerking met de Vrije Universiteit (opleiding Master Musculoskeletaal Fysiotherapie Researcher) een science netwerk opgericht. Dit ter bevordering van de wetenschappelijk ontwikkeling van ons vak en de aansluiting ervan in onze dagelijkse praktijk.

Het netwerk zal ingezet worden om de wetenschappelijk onderzoeker in opleiding kennis te laten maken met fysiotherapie in eerste, tweede, derde lijn alsook binnen de bedrijven sector. Daarnaast zal deze directe link tussen VU en het aangesloten science netwerk praktijken gebruikt worden om:

a) onderzoeksvragen te verzamelen in alle geledingen binnen de MSG en

b) direct fysiek onderzoek en metingen te doen bij diverse patiƫnten populaties ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

Het science netwerk beoogt ook een direct podium te zijn voor intercollegiaal contact, discussies te initiƫren en kennis disseminatie.

Voor wie?

Het Science Netwerk is voor alle leden van deze vereniging die liefde hebben voor het vak fysiotherapie en deze een boost wil geven door te participeren in:

a) het opleiden van onderzoekers in de fysiotherapie en

b) de praktijk wil openstellen voor het participeren in wetenschappelijk onderzoek en

c) dataverzameling.

Om wetenschappelijk onderzoek beter aan te laten sluiten bij de praktijk, is het van belang dat onderzoekers kennis hebben van de fysiotherapie en hier affiniteit mee krijgen/hebben. Hiervoor dienen onderzoekers in aanraking te komen met usual care fysiotherapie. We hanteren daarom geen intrede eis tot deelname in het science netwerk. Wel kunnen aanvullende eisen worden gesteld aan ervaring, locatie en kennis voor het kunnen participeren in onderzoek op locatie.

What is in it for me?

Een ieder die participeert in het Science netwerk zal een logo schild ontvangen, zodat het voor patienten en stakeholders duidelijk is dat u participeert in het Science Netwerk. Ten tweede kunt u deelnemen aan de 10 maandelijkse capita selecta die door de VU worden georganiseerd (accreditatie 2 punten). Voor deze Capita Selecta worden bekende (inter) nationale sprekers uitgenodigd een lezing te houden, gevolgd door een discussie over de betekenis van de voorgedragen materie voor de fysiotherapeut, uw handelen in de praktijk en het wetenschappelijk onderzoek.

Hierdoor ontstaat een directe link tussen de onderzoekers (in opleiding) en de fysiotherapeut in de praktijk en u blijft op de hoogte van recente ontwikkelingen op uw vakgebied. Aan deze capita selecta zijn geen kosten verbonden wanneer u actief deelneemt aan het wetenschappelijk onderzoek en indien u niet actief deelneemt maar toch lid bent van het Science Netwerk ontvangt u hiervoor een forse korting.

Aanvullende informatie en aanmelden

Aanmelden is alleen mogelijk indien u lid bent van de NVMT, NVBF, NVFS, NFP en/of NVOF. Heeft u meer informatie nodig? Kijk dan op de website van het MSG Science Netwerk.