Workshop (Veld-) revalidatie na een voetbal blessure

Datum:4 maart 2020
Organisator: SoccerDoc
Type: Scholing
Locatie:
KNVB Zeist
Blessurebehandeling In het voetbal

Workshop (Veld-) revalidatie na een voetbal blessure

Tijdens Return-to-Sport (RTS) moeten fysiotherapeuten (en overige clinici) een balans bewaken tussen vroege terugkeer en het risico op recidief letsel. Daarbij moet in acht genomen worden dat een té vroege terugkeer naar sport het risico op recidiverend letsel verhoogt, maar dat het beschikbaar hebben van alle spelers (of de beste spelers) de prestatie van het team kan verhogen.

Om deze componenten goed te balanceren, is praktische en wetenschappelijke kennis nodig van dit risico, om vervolgens RTS te kunnen plannen en aan te passen. Het kwantificeren en monitoren van externe belasting middels Global Positioning Systems (GPS) is een belangrijke ontwikkeling welke dit proces kan ondersteunen. Echter, ook de kwalitatieve kant van beweging, zeker bij onverwachte en spontane bewegingen gelijk aan een trainings- of wedstrijd context, dient zorgvuldig beoordeeld en opgebouwd te worden.

Matt Taberner ontwikkelde hiervoor het ‘Control-Chaos Continuüm’ (CCC): een framework welke 5 fasen beschrijft hoe de veldrevalidatie na een blessure opgebouwd kan worden van een gecontroleerde setting naar uiteindelijk een chaotische setting. Hierbij worden GPS-variabelen, hartfrequentie-variabelen en de kwalitatieve beoordeling van bewegen geïntegreerd in de stapsgewijze voortgang van de revalidatie.

NVFS-leden krijgen 25 euro korting op de workshop.

Trefwoorden: