02 november 2022

Congres Sportende Kinderen 2022

Dat het congres Sportende Kinderen in het FIGI theater te Zeist van toegevoegde waarde zou zijn voor sportfysiotherapeuten, was met zes topsprekers die de impact van groei en ontwikkeling met sportbelasting bespraken al meteen duidelijk. Zeker omdat ook diverse sporten en sportspecifieke belasting op lichaamsdelen aan bod kwamen, evenals daaraan inherente blessures.

Na de opening door dagvoorzitter Robert van Cingel had Karin Thijs het over groei en de impact van de omvang en intensiteit van sportbelasting en typische sportblessures voor meisjes of jongens in een bepaalde leeftijdscategorie op basis van groei en ontwikkeling. Programma’s ter preventie van blessures, zoals voorste kruisbandletsel, zijn weliswaar inmiddels lang bewezen effectief, met name voor de jongere teenager, maar de implementatie ervan, op het sportveld, blijkt toch een grote uitdaging. Sportfysiotherapeuten, in samenwerking met een sportvereniging, zouden hier heel goed een positieve bijdrage aan kunnen leveren.

Vervolgens namen topsprekers op het orthopedisch vakgebied Denise Eygengaal, Jolanda de Poorter, Rintje Agricola en Henk van der Hoeven ons mee langs schouder, elleboog, voet, knie, bekken en heup. Daarbij werden diverse aandoeningen kenmerkend voor sportende kinderen uitgelicht en mogelijke interventies bij deze klachten besproken.

Een greep uit de ‘Take home messages’ die wij meekregen:

  • Een OCD bij kinderen is typisch een sportspecifieke aandoening die voortkomt uit repetitieve sportbelasting, zoals in de elleboog bij werp- of bovenhandse sporten. Kinderen hebben geen tenniselleboog, bij langer dan 2-3 weken bestaande pijn in de laterale zijde van de elleboog, denk aan de mogelijkheid van een aanwezige OCD.
  • Een kind met duidelijk pijn zou je niet moeten laten sporten, laat het rust nemen.
  • Tendinopathieën komen niet of nauwelijks voor bij kinderen, denk dan aan aandoeningen zoals bijvoorbeeld morbus Sever, Osgood schlatter, Sinding larsen johansson.
  • Materialenkennis en techniek van de sport kunnen van belang zijn in je diagnostiek en behandeling, zoals bijvoorbeeld de wijze waarop het tennisracket wordt vastgehouden.

Tot slot ging Tom Teulingkx in op de rol en daarmee de invloed van ouders van sportende kinderen op het kunnen ontstaan van blessures.

Terugkijkend: een boeiend, leerzaam congres met goede gelegenheid om vragen te stellen en te netwerken. Op naar een volgend sportcongres!