08 november 2021

Terugblik Post Olympisch Congres

Eindelijk weer een gaaf congres in de sportgezondheidzorg! Namelijk het Post Olympisch Sportcongres. Een leuke dag in de RAI Amsterdam met inspirerende sprekers.

De meeste aanwezigen hebben hun plek gevonden in de zaal en zijn door de coronapas controle heen (even wennen). Tom van het Hek, de dagvoorzitter, praat ons met passie, humor en een goede dosis nieuwsgierigheid door de dag heen. Naast (sport)fysiotherapeuten zijn er veel traumachirurgen, gipsverbandmeesters, sportartsen en orthopeden aanwezig, die na de opening verschillende facetten van de voorbereiding op de olympische spelen aanhoren. Hoe kan je je zo optimaal mogelijk voorbereiden op de warmte in Tokyo en hoe om te gaan met corona. We worden meegenomen door trainers en sportartsen in de voorbereidingen van een aantal specifieke sporters.

Het tweede deel van de ochtend is het tijd om meer de diepte in te gaan. Welke oude en nieuwe methoden worden gebruikt bij ligamentair letsel bij topsporters en is operatief ingrijpen bij een achillespeesruptuur wel het meest verstandig? Daarnaast blijkt het meteen opereren van een distale radius fractuur gemiddeld goedkoper dan in eerste instantie niet opereren.

Na de lunch, leuke (vakinhoudelijke) gesprekken met collega’s en rondje langs de bedrijven kan het middagprogramma beginnen. We krijgen de ins en outs over blood flow restriction training en voeding van een sporter te horen. Een foto komt in beeld over wat een wielrenner op een wedstrijddag moet eten als hij geen supplementen of voeding op andere wijze neemt (de wel beroemde gelletjes e.d.). Ik wist dat het veel was, maar zo realiseer ik mij dat dit voor mij bijna een heel weekmenu is.

We krijgen ook een kijkje in de keuken van de technische aspecten bij Jumbo Visma, mooi om te zien dat elk detail heel belangrijk is. Bijvoorbeeld dat Tom Dumoulin meer voordeel had gehad als hij zijn bidon niet weggegooid, maar terug had gezet in zijn bidonhouder.  Volgens mij kunnen andere sporten veel leren van dit oog voor detail.

De dag eindigt met interviews met de gouden roeiers Tone Wieten en Koen Metsemakers, Bronzen judoka Sanne van Dijke en badmintonspeler Robin Tabeling en de medische staf.

Een dag met een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen en vele (medische) momenten rondom de sporter. Nu ‘on the road to’ Paris en on ‘the road’ naar het volgende congres.

Claudia Wesseling, sportfysiotherapeut